Как да избера Смартфон?

Смартфонът може да бъде отличен мобилен бизнес помощник, а също и символ на престиж. С „умния” GSM сърфираме в Интернет, работим с офис приложения в движение, пращаме мейли. Независимо от причината да се насочите към смартфон, човек винаги се пита ”Кой модел да избера”.

kak da izbera smartphone
Image: SamsungTomorrow

Бързина

Бързината на смартфона се определя от процесора и паметта. Колкото по-висока е честотата на процесора, толкова по-голяма е изчислителната способност на смартфона, а това означава, че той работи бързо. Смартфонът трябва да има памет поне 6 Мб. Към всеки апарат има слот за допълнителна памет.

Екстри

Повечето смартфони имат диктофон, mp3-плеър, модем, Bluetooth, FM-радио, видеокамера.

Класически или Touch screen дисплей?

Тъч скрийн интерфейсът, независимо дали използваш стилус или пръст, в много случаи е по-лесен за изпращане на текстови съобщения и мейли. Някой модели подържат стилус и функции за оптично разпознаване на ръкопис, докато други, например iPhone, допускат само пръстова навигация.

Touch screen апаратите като правило имат по-голям дисплей – например 320 х 240. Те показват по-добре графики и снимки и позволяват да се разглеждат по-удобно WEB–страници. Големият дисплей обаче поражда и някои от недостатъците телефоните с Тъч скрийн – те тежат повече от класическите смартфони, освен това батерията се изтощава по-бързо. Не на последно място мобилните телефони с Touch screen са по-скъпи от стандартните.

Класическият смартфон е по-компактен. Ако се спрете на този вариант, нека да разполага с QWERTY – клавиатура с големи и удобни клавиши. Цените на стандартните смартфони са по-достъпни.