Коя козметика е подходяща за мен?

Натурална или синтетична козметика?

Повечето козметични продукти съдържат съставки от растителен или животински поизход, но истинската натурална козметика е създадена само от растителни, минерални съставки или вещества от животни, които не са убивани. Растенията трябва да се отглеждани по естествен начин без изкуствени торове и без генетична манипулация.

kak da izbera kozmetika
Image: Naomi King

Как да различим натуралната от изкуствената козметика? Истината е, че е много трудно един крем или грим да бъде изцяло органичен – най-малкото защото са необходими консервиращи вещества, които в повечето случаи са синтетични. Има вариант да се ползват и растителни консерванти. Те обаче не са достатъчно силни и не са подходящи за козметика, която стои месеци по рафтовете на магазините.

Повечето кремове и грим съдържат базови и активни съставки. Активните са тези, върху които производителите акцентират с обещанието, че ще ни преобразят. В повечето случаи те произлизат от природата и не са добити в лабораторни условия. Основните съставки са тези, които позволяват на продукта да попива добре, да се нанася лесно и да овлажнява кожата.
Има много доказателства, че поетите от кожата вещества проникват в цялото тяло. Затова съставките в козметиката за тяло са много важни. Противопоставянето на натурална и изкуствена козметика обаче не е в полза на потребителите. По-скоро важно е дали веществета са полезни или не. По правило природните молекули се възприемат по-лесно от организма, отколкото синтетичните. Някои натурални вещества обаче може да се окажат проблемни за кожата и да доведат до алергични реакции – като ланолин например.

Каква козметика мога да ползвам, ако имам алергии?

Миризмите и есенциите са на първо място при добавките към козметиката, които водят до чувствителност. Консерватните също могат да предизвикат дразнене на кожата.
При наличие на алергия трябва да използвате хипоалергенни кремове, грим или продукти, които са преминали през дерматологични тестове. Това обаче не е гаранция, че няма да получите алергична реакция. Затова, по-добре преди да купите нова козметика, се посъветвайте с лекар.

„Разваля” ли се козметиката?

Качеството на един козметичен продукт може да се промени, ако в него са вложени некачествени консерванти или ако той се използва неправилно. Във всяка козметика се развиват микроорганизми още от първия момент, в който започнете да я използвате. Всеки път когато отваряте опаковката, бактерии от въздуха навлизат в продукта. Тестерите в магазините например, са истински инкубатор на микроби, защото се отварят непрекъснато. Тук идва ролята на качествените консерванти, които предпазват козметиката от бактерии. Някои компании използват витамин С и Е като натурални консерванти.

В повечето случаи промяната в първоначалния цвят, аромат или консистенция не с сериозна опасност за здравето. Въпреки всичко, можете сами да се грижите да запазите по-дълго качеството на разкрасяващите продукти, които ползвате.

Първата стъпка е измиване на ръцете и тази част от тялото, която ще се третира. Второ, не забравяйте, че кремовете, червилата, спиралата и сенките са лични вещи. Не ги разменяйте с приятелки, защото така си обменяте инфекции. Трето: не ползвайте спирала за мигли, когато се возите в кола, защото може лесно да нараните очите си, а от там влизат най-много микроби.