Как да избера часовник за водни спортове?

С какъв часовник мога да плувам в басейн?

Изборът на часовник, подходящ за водни спортове е свързан с конкретното хоби и доза адреналин, за които ще ползваме луксозния аксесоар. За плуване на дълбочина до 2 метра или за дайвинг с акваланг? В първия случай са достатъчни базови характеристики, свързани с устойчивост на налягането във вода, а във втория се изискват по-специални екстри.

Chasovik za vodni sportove
Image: mikebaird

Какви са характеристиките на „аквалангисткия часовник”?

За плуване в басейн, река или море на дълбочина около два метра трябва да изберете часовник с корпус от неръждаема стомана или титан и водоустойчивост до 100 м, което означава налягане 10 атмосфери или бара. Стъклото трябва да е по-плътно – поне 4 мм. За да не се откачи, каишката трябва да е гумирана или от устойчива на корозия метална верижка.
Водолазният часовник трябва да издържа на налягане – поне до 200 метра (20 атмосфери или бара). Основен елемент е т.нар. безел или люнет. Това е пръстен, който се върти в посока, обратна на часовниковата стрелка. Той е разграфен с деления за засичане на времето, за да се предотврати просрочване и недостиг на въздух. Последните 15 или 20 минути са маркирани в червено или оранжево. Върху безела има и знак под формата на точка или триъгълник, който показва, че въздухът приключва. и трябва да започне изкачване на повърхността.

За по-добра видимост под водата, върху стрелките и основните индикатори на часовника за водни спортове се нанася луминесцентно покритие. Тъй като аквалангисткият часовник е част от професионалното оборудване, а не е излишен лукс, той трябва да бъде снабден с еластичната каишка с възможност за удължаване, която лесно приляга на водолазния костюм. Други важни характеристики са дълбокомер, термометър, таймер, обратно броене.
Луксозните модели часовници за водни спортове разполагат с хелиев клапан. Тъй като е по-лек от водата, хелият уравновесява налягането в корпуса и предотвратява пръсването на часовника.

Как се доказва, че един часовник е подходящ за екстремни водни спортове?

Фабричният тест за водоустойчив часовник 100 метра или 10 атмосфери се осъществява в специален прибор Waterproof Checker. В него изкуствено се създава налягане, съответстващо на определена дълбочина под водата и се измерва степента на деформация на стъклото. Има и още един тест, така наречената „мокра проверка”. При нея само корпуса на часовника се залива с вода и се поставя под налягане. Преминават успешно тези модели, при които след този тест няма никаква влага в корпуса.

При експерименти за конденз часовникът се поставя върху гореща пластина с температура до 45°C докато температурата на аксесоара не стане аналогична. След това часовникът се залива с хладка вода. На финала той се подсушава и след експеримента не би трябвало да има капки вода от вътрешната страна на стъклото.

Проверката за надеждност предвижда поставяне на часовника в хладка вода на дълбочина около 30 сантиметра за около 50 часа. След изваждането, часовникът трябва да работи без забележки и да няма конденз.