Как да избера шампоан?

Има ли шампоан, който не поврежда косата ми, ако я мия всеки ден?

Няма преки доказателства, че всекидневното миене изтощава косата. Ако имате мазна коса, тогава дори е необходимо всеки ден да я третирате с шампоан и вода. Измиващото средство обаче трябва да съдържа овлажнавящи компоненти като пантенол или масло от ши.

kak da izbera shampoan
Image: pabadoo

Тук е мястото да разсеем митологията, че възрастните могат да ползват детски шампоани и така да осигурят деликатна грижа за косата си. Детските измиващи средства не са предназначени да смъкват мазнини, пяна, лак и друга мръсотия от околната среда. Затова, ако ползвате стилизанти или се движите в замърсена среда, си купете продукт, който ще се справи с тях.

Как косата ми да изглежда по-жива?

Шампоанът може да придаде повече блясък и мекота на косата ви, но видимата част на косъма е съставен от мъртви клетки и в този смисъл нищо не може да го съживи. За да има косата ви здрав вид, е важно как се храните, какви грижи полагате за нея и какви са външните фактори като замърсяване на въздуха например.

Колко често трябва да сменям шампоана?

Целта на шампоана е да измие мазнините и мръсотията от косата ви, затова ако имате любима марка, не е задължително да я променяте.