Какъв апарат за измерване на кръвно налягане у дома да избера?

Защо трябва да следя кръвното си у дома и да си записвам резултатите?

Контролът на здравните показатели у дома е важен елемент от профилактиката. За малка част от хората може да е въпрос на мода или мания, но всекидневната информация за промените в кръвното налягане може да спести доста проблеми и грижи на хората. Когато имате картина на промените в кръвното налягане, може да помогнете на личния си лекар да реши дали имате нужда от лекарства, диета или други мерки.

aparat za kruvno naliagane
Image: medisave

С какъв апарат мога да меря кръвното си у дома?

Популярните електронни апарати за кръвно налягане се предлагат у нас в два варианта – с поставяне на китката или над лакъта. Тези устройства са ползват лесно, не изискват предварителни познания, пренасят се лесно, дори когато пътувате. Напомпването е автоматично, а данните се изписват на дисплей. Те са предназначени за контрол на показателите на сравнително здрави хора и не заместват ходенето на лекар, нито специализираните грижи.

Производителите съветват в случай на установено високо кръвно налягане или диабет, да се използва по-скоро апарат, който се поставя над лакът.

Измерват ли точно електронните апарати за кръвно налягане?

Производителите твърдят, че електронните измерители на кръвно налягане, предназначени за домашни условия, са сравнително точни. Някои апарати обаче мерят горната граница до 200, а долната до 150, въпреки че някои хора имат по-високи стойности от тези лимити. Електронните апарати са доста чувствителни, затова половин час преди да измерите кръвното си налягане, избягвайте употребата на кафе, алкохол и тютюневи изделия. Седнете 5 минути преди измерването, не бива да сте задъхани, избягвайте да говорите. Изправете гърба. Ръката, на която мерите, трябва да е на нивото на сърцето.

Как да преценя резултатите?

Хубаво е да занесете устройството при личния лекар и да измерите кръвното си както с лекарския апарат, така и с електронния. Тогава ще се уверите дали данните съвпадат или има отклонение. За нормални резултати се смятат до 80 долна и до 120 горна граница. Резултат до 89 на 139 е на границата между здравия и болния човек, а стойности по-високи от тях – над 90 на 140 се водят за рискови. Ниско кръвно налягане е диагноза, при която горната граница е под 90.