Как да избера лаптоп?

Търся преносим компютър, който да е подходящ за моето хоби – фотографията. Кои характеристики са важни?

Благодарение на бурното развитие на цифровата фотография, лаптопът може да ви позволи да качвате, коригирате и съхранявате вашите снимки. Ако търсите преносим компютър за тази цел, трябва да обърнете внимание на следните техническите спецификации.

kak da izbera laptop
Image: Adam Tinworth

Дисплей

Всички лаптопи са снабдени с LCD дисплей. Много от тях са с формат 16:9. Допълнителната ширина позволява да разглеждате снимката и да имате пространство от двете страни за инструменти за коригиране и промени в кадъра. Размерът на монитора няма толкова голямо значение, колкото резолюцията. Все пак насочете са към 15-инчов дисплей, с резолюция поне 1280 x 800 пиксела.

Видео карта

Ще ви трябва поне 16-битова видеокарта и поне 128 MB видео RAM.

Хард диск

Много сериозни фотографи работят с RAW формат, който не позволява компресиране. Ако вашият случай е такъв, ще ви трябва дисково пространство, замислете се за поне 200 GB хард диск.

Памет

Добре е да имате 512 MB RAM памет.

Оптично устройство

Ще имате нужда поне от DVD-RW драйв, за да използвате записващи дискове или да гледате филми. Не забравяйте, че за гледане на HD-DVD или Blu-ray дискове, трябва да имате специални приспособления на лаптопа. Двата формата са несъвместими един с друг, но и чрез двата може да се гледат DVD-та.

Как да избера геймърски лаптоп?

Съвременните гейминг лаптопи разполагат с безкрайни възможности за забавление. За да може да се насладите на най-нашумелите екшън, ролеви и стратегически видео игри, трябва да се фокусирате върху следните характеристики като формат на екрана, видеокарта и размер на харддиска.

Определено форматът на екрана 16:9 има предимство пред традиционния 4:3. Много от съвременните видеоигри са създадени за по-широкия формат, а допълнителното пространство дава възможност за отваряне на чат и други прозорци.

Повечето PC игри изискват 3-D графична карта. Насочете са към 256 MB карта. Тъй като много неща в игрите се случват едновременно, времето за реакция е изключително важно и вие имате нужда от достатъчно памет, за да не бъдете блокирани по време на „решаващи битка”.

Една игра може да заеме между 3 and 10 GB от дисковото пространство. За да имате достатъчно място за операционната система, приложенията и няколко игри, планирайте поне 60 GB. Игрите често ползват връзки с Интернет, затова помислете за wi-fi интернет карта.

Как да избера лаптоп за бизнес пътувания?

Бизнесът и животът ни изобщо, зависят все повече от компютърните технологии. Става все по-трудно да стоим надалеч от мейли, интернет, он-лайн календари. Ако основното нещо, заради което искате лаптоп, е да ви служи докато пътувате, обърнете внимание първо на размера и теглото. От тези параметри зависи преносимият компютър да е лесен за носене и за ползване по време на полет. Насочете се към дисплей до 12 инча и до 1,8 кг тегло.

Когато изнасяте вашият компютър от вкъщи, е много вероятно да го забравите някъде или пък да ви го откраднат. Затова търсете лаптоп, който има вграден четец на пръстови отпечатъци като допълнителна мярка за сигурност.

Едно от предимствата на неголемия дисплей е, че батерията издържа повече. Това е изключително важно когато сте на път и не знаете точно кога ще може да заредите лаптопа. Насочете се към батерии, които издържат поне 3 часа и се запасете с допълнителна.