Какво е коензим Q10?

Мода или необходимост е коензимът Q10?

Коензим Q10 регулира нормалното снабдяване на клетките с енергия. От него зависи колко ще живее една клетка, а това значи здраве, младост и нормално функциониране на всички органи. Q10 спада към групата мощни антиоксиданти.

q 10 v krem za litse
Image: amareta kelly

А ето и отговорът на конкретния въпрос: Коензимът Q10 не е мода. Неговите функции са известни още в средата на 20 век. След определена възраст количествата, които усвояваме с храната, не са достатъчни и понякога се налага да катализаторът бъде приеман допълнително.

Как да разбера имам ли нужда от Q10?

Ако сте над 30 години или пък сте със здравословни проблеми, най-вероятно имате нужда от повече Q10. В детството организмът изработва до 300 мг коензим Q10 в денонощие. С възрастта обаче, след 30-та година, съдържанието на този катализатор намалява и това води до стареене. Независимо, че коензимът се съдържа в месото, свежите плодове, зеленчуците и яйцата, човек може да извлече от храната от 5 до 15 мг. Ако сте над 40 години обаче, ще имате нужда от много по-големи количeства, за да запазите по-дълго младостта.
За профилактичен ефект оптималната доза е до 90 мг. Някои лекари препоръчват при лечение да се приемат 200-400 мг на ден, но това се прави само след консултация със специалист. В медицинските среди се смята, че когато нивото на катализатора падне под 75% от нормите, човек е податлив на болести.

Недостигът на Q10 се отразява на цялото тяло, но първо дефицитът почва да влияе на сърцето. Коензим Q10 няма мигновено действие, първоначално концентрацията му в организма трябва да достигне оптимални нива.

Кои продукти съдържат Коензим Q10?

Q10 се съдържа в редица водещи козметични линии и биологично активни субстанции.