Какво трябва да знам за бижутерията от медицинска стомана?

Какво представлява медицинската стомана?

Медицинска, хирургическа, неръждаема стомана или Stainless Steel e наименование на стоманена сплав, която издържа на окисляване, патиниране, корозия. Този материал е с изключително добри качества за изработка на бижутерия, домакински съдове, хирургически инструменти, импланти, часовници.

bijuta ot medicinska stomanaОбикновено медицинската стомана е с проба 300. Съставена е от 18 на сто хром, който се свързва с въздуха и образува защита срещу окисляване. 10 на сто в тази сплав е никел. Това съотношение е известно още като 18/10. Неръждаемата стомана съдържа до 0.15% карбон и поне 16 на сто хром. Бижутерийните изделия се изработват от неръждаема стомана, клас 316 L.

Основните характеристики на 316L Stainless Steel са:

  • Минимален риск от инфекции и алергии
  • Не променя формата си (трудно се огъва или чупи)
  • Не променя цвета си
  • Не потъмнява
  • Не отделя никелови соли върху кожата
  • Издържа на влага и резки температурни промени

Как се постигат различните цветове и отблясъци на стоманените бижута?

Естествената медицинска стомана има тъмносив сребърен цвят. Нюансите, оттенъците и акцентите се постигат чрез електрохимичен процес. Така стоманената бижутерия може да изглежда с цвят бронз, мед, месинг, синьо, черно и червено. Поддръжката на цветната стомана е същата като при среброто – с мека кърпа, натопена в сапунен разтвор.
Бижутерийните компании ползват няколко технологии за обработка на медицинската стомана:

  • Електрополиране – електро-химическа енергия отстранява и най-малките неравности по изделията. Резултатът е перфектно изглаждане на повърхностите.
  • Изрязване с ултразвукова нишка – използва се за изрязване на различни шарки и мотиви в изделията.
  • Лазерно гравиране – чрез лазерна технология се нанасят външни и вътрешни надписи и мотиви.
  • Матиране – за постигане на мат ефект повърхностите се обработват чрез вид лазерно гравиране.

PVD технология

Използва се за придаване на допълнителни цветове на метала чрез нанасяне на слоеве от различни съединения върху повърхността на изделието. PVD е английското съкращение на physical vapor deposition. При този процес се отлагат съединения от техни пари върху твърда повърхност във вакумна камера. Основни характеристики на технологията са: изключителна устойчивост срещу корозия, повишена твърдост, не се обезцветява и не потъмнява, не е просто покритие, а химическа реакция на метала, която се проявява при отразяването на светлината.

Какви са предимствата на бижутата от медицинска стомана?

Медицинската стомана става все по-популярен материал за изработката на бижута. Хората са привлечени от красотата, блясъка и здравината й. От хирургическа стомана се изработват дамски и мъжки пръстени, гривни, висулки, верижки, обици, пиърсинг. Бляскавата повърхност и липсата на необходимост от честа поддръжка на ювелирните украшения от Stainless Steel привлича все повече почитатели. Другото голямо предимства в сравнение със среброто и златото е по-достъпната цена.

Медицинска стомана или сребро?

Бижутерията от медицинска стомана на външен вид прилича на сребро. Stainless Steel материалът обаче е по-тъмносив и не почернява. Stainless Steel бижутерията е по-твърда от среброто, позволява детайлно моделиране и затова все по-често се ползва от дизайнерите. Стоманените бижута са перфектни за тези, които харесват сребро, но имат алергия към него или се отегчават от нуждата от непрекъснато полиране. Много хора, особено мъжете, предпочитат мекия метален блясък на стоманата.

Медицинска стомана или злато?

Златните украшения демонстрират статуса на притежателя си. Затова и са претенциозни: трябва да съобразяваме дрехите си с благородния метал. Поради непрекъснато нарастващата цена на златото, не винаги можем да си купим актуалните форми и нюанси. В същото време бижутерията Stainless Steel е подходяща за различни стилове и случаи и новите модели са винаги на достъпни цени.

Медицинска стомана или титан?

Бижутата от хирургическа стомана приличат по цвят и външно въздействие на украшенията от титан. Този нашумял материал обаче се моделира много трудно и ако се наложи корекция, мъчно ще намерите бижутер, който да се заеме с нея. Поради тази причина титановата бижутерия рядко се инкрустира с камъни. И накрая – бижутата от титаний винаги са по-скъпи.