Какво трябва да знам за кристалната бижутерия Swarovski

Какво отличава Swarovski от други производители на кристали за бижута?

Компанията Swarovski е създадена в Австрия през 1895 година. Нейният основател Даниел Сваровски създава първата електрическа машина за рязане на кристали. Това изобретение позволява кристалите да бъдат нарязвани много прецизно и поставя началата на възхода на семейната компания.

Swarovski JewelryВече няколко десетилетия Swarovski е водещ производител на кристални елементи. Технологичните иновации и вдъхновяващ дизайн отличават продуктите с марка Сваровски. Компанията е специализирана в производство на бижутерия, модни аксесоари, миниатюрни фигурки, часовници, осветителни тела, интериорен дизайн. Swarovski елементите могат да бъдат прилагани в декорация за дома, архитектурата, осветителни тела, интериорни решения.

Фигурките Swarovski от цирконий са лансирани през 1976 и завладяват колекционерите. Стилизирана мишка е първият модел кристални подаръчни миниатюри. Калинките и реплики на герои на Дисни са едни от най-търсените Swarovski модели. През 1977 година е показана първата колекция на Swarovski от бижута. През 2009 година австрийската компания представя и своя линия часовници.

Как Swarovski постига уникалните отблясъци на кристалите?

Swarovski обработва някои от продуктите си с метализирани химически покрития, за да постигне ефект на ярки отблясъци. „Aurora Borealis” е наименованиета на една от най-популярните техники, които се прилагат във фабриките на Сваровски. Тя пречупва светлината в цветовете на дъгата или на капка петрол. Сред останалите технологии са Crystal Transmission, Volcano, Aurum, Dorado. Химическото покритие може да бъде само в едната част на кристала, но може да обхваща и две страни (AB 2X, Dorado 2X).
През 2004 година Swarovski лансира дизайните Xilion, който придава още по-голям блясък на елементите с плоска задна страна и Chatons за кристалите във формата на диамант.

Защо някои кристални бижута имат сертификат Swarovski, но не са произведени от австрийската компания?

Световно известната компания Swarovski произвежда и продава кристални елементи и окуражава дизайнери, производители и обикновени потребители да използват въображението си и да създават собствени бижута с оригиналните елементи.

Една от компаниите, които са сертифицирани от Swarovski е Oliver Weber. Бижутерийният бранд носи името на бивш австрийски спортен състезател, което след приключване на спортната си кариера става бижутериен предприемач.

Как се поддържат бижута от кристали Swarovski?

Бижутата Сваровски се почистват с мека четчица от прах. Може набързо да се измиват под течаща вода когато имат петна, но не бива да се оставят да киснат във вода. При изключително упорити замърсявания, в купа с вода се слага малко PH-неутрален сапун, натопява се кърпа и с нея се третира проблемния участък. Бижутата се подсушават с мека кърпа и се разполагат върху памучна материя да изсъхнат напълно. Никога не използвайте ацетон, алкохол или препарати за почистване на стъклени повърхности.
Ето и някои по-общи съвети:

  • Сваляйте бижутата с кристали Swarovski приеди да влезете в море, басейн, сауна; преди нанасяне на лосиони върху кожата или използване на домакински препарати с хлор.
  • Не спортувайте и не заспивайте преди да махнете бижуто, за да не се счупи, нарани или надраска.
  • Поставяйте бижуто Swarovski след като сте нанесли крем, парфюм, грим и лак за коса.
  • Избягвайте излагането на кристалните бижута на прекалено високи температури, допир с твърди и неравни повърхности.
  • Съхранявайте бижуто с кристали Сваровски в оригиналната кутия или кутия за бижута с копринено покритие.

 

Мога ли да си направя бижу с кристали Сваровски у дома?

Кристалните елементи Swarovski са много подходящи за тестване на дизайнерските ви умения. Ако сте решили да украсявате дреха, чанта или тефтер с кристални елементи Swarovski, ще имате нужда от ножица, хартия, картон, двустранно залепяаща лепенка, основа за закрепване на кристала, ютия, книга, памучна кърпа.
Елементите за всяко бижу са различни: за колие – сребърна тел, закопчалки и кристалите разбира се; за обици – клипс или тел за висящо окачване, за пръстен – готова метална форма.

Кои дизайнери работят с кристали Сваровски?

Австрийската фирма е партньор с редица международни дизайнери на дрехи, парфюми, козметика. Дългогодишно е партньорството на Swarovski с модните икони Коко Шанел, Кристиян Диор, Унгаро, Живанши.

Компанията Lancome излезе през 90-те години със специални издания на парфюма Lancome Tresor Perfume. Шишенцата бяха направени от кристали и поставени в специална опаковка. Въпреки солидната цена, ароматите на Ланком предизвикаха истински фурор сред ценителите. Друг дизанйнерски парфюми с кристали Swarovski Crystal е бил лансиран от Ив Сен Лоран.

Лимитирани количества от Laura Biagiotti Roma Perfume също са били под знака Swarovski на цена 850 евро за флакон.