Жестове, вместо дистанционно ще контролират телевизорите на близкото бъдеще

Ново поколение телевизори, контролирани с жестове и глас, се очертават като бъдещето в този интерактивен раздел на електрониката. Сбогуването с дистанионното не просто ще улесни живота на хората, но ще даде възможност да използват нови, непознати услуги.

Samsung-Smart-TV

Сред прототипите на тази технология е Smart TV на Samsung Electronics. В него е вграден уеб браузър с онлайн приложения като Skype и Facebook. този телевизор на Самсунг сменя каналите и сърфира в световната мрежа с гласови команди. Микрокамера в горната част на екрана реагира на жестове. по този начин се движи курсорът, които прелиства страници в интернет.

Системите за гласово разпознаване все повече ще навлизат в технологиите за производство на компютри,таблети и смартфони. Сензорите за движение вече отдавна са разпространени в гейминг оборудването. Една от най-иновативинте платформи в това отношение е Microsoft Xbox, която използва авангардният сензор Kinect. тя позволява игрите да се управляват без контролери, а само с движения на ръцете. От лансирането на продукта на пазара Microsoft пласира 18 million Kinect камери.