Как да избера видеокамера?

С какво видеокамерата се различава от снимането на видео с телефон, плеър и други мобилни устройства?

Независимо от усилията на производителите да създадат едно устройство, което може всичко – да бъде телефон, компютър, гейм конзола, фотоапарат, качествено видео може да заснемете само с цифрова видеокамера. Най-съкровените моменти в живота, любимите места и хора заслужават наистина специално внимание и отношение. Универсалните устройства са за спонтанни ситуации, когато може да преглътнете липсата на детайл, автентичен цвят и цялостна атмосфера. Имате нужда от компактна цифрова видеокамера обаче, ако искате да снимате живота в пълното му очарование – ваканции, пътешествия, семейни тържества, партита и купони.

kak da izbera videocamera
Image: AV Hire London

Видеокамера с флаш памет или с твърд диск?

Видеокамерите с флаш памет и с твърд диск имат доста прилики. Твърди се, че много производители използват една и съща оптика и електроника при производството на моделите с твърд диск (HDD) и флаш версията. Така, че единствената важна разлика е как съхраняват видеото и от там как може да се използва и обработва записът.

При видеокамерите с твърд диск (HDD) записът се прави на харддиск, а видеото лесно се прехвърля на компютър за гледане или редакция. Това е един от най-популярните формати в момента. HDD видеокамерите дават възможност за продължително снимане. На HDD с 30 Gb памет се побират от 10 до 37 часа видео в зависимост от качеството. За развика от камерите с касети, тук много бързо можете да намерите желания момент от записа без да превъртате. Няма риск за изтритете съществуващо видео, защото не може да бъде направен запис върху съществуващ.

Когато свърши мястото на диска обаче, трябва или да спрете да снимате, или да триете запис, или да прехвърлите информацията на компютър. За съжаление съвременните харддискове нямат много по-голям капацитет от съществуващите памет карти.

Друг недостатък е, че вграденият харддиск увеличава теглото и габаритите на камерата до 30 на сто. Няма как да премълчим и факта, че твърдият диск изисква или по-голяма батерия, или изтощава по-бързо малката батерия. Накрая – HDD видеокамерата не е по-евтина от флаш версията.

Видеокамерите с флаш памет също имат своите слаби страни. Освен, че държат все още високи цени памет картите има ограничен капацитет. Вие можете да копирате съдържанието на мобилно устройство за архивиране, което може да пази до 500GB. Дори на най-отдалеченото и диво място вие ще имате допълнителни 40 часа време за хай дефинишън запис или почти седмица за видео със стандартно качество.

Силни страни на видеокамерата с флаш памет са компактния размер, по-ниска цена от HDD камерите, по-дълъг живот на батерията. С увереност може да се твърди, че този тип видеокамери поддържа равновесие между добро качество и ниска цена.

Има и хибридни модели, които записват както на флаш, така и на вградена памет, само че са по-скъпи.

Защо все още се продават видеокамери с касети?

MiniDV видеокамерите записват на касети. Този вариант гарантира може би най-добро качество. Може да се записва повторно върху касетата, ако старото видео вече не ни трябва и то без компромис с качеството. Да не забравим ниската цена на носителите и на самата видеокамера.

Недостатък на този тип е, че за да гледате записа на телевизор или компютър, ви е необходимо да ги свържете чрез кабел с камерата. Съхраняването на записите на касети също не отговаря на очакванията на съвременният техно потребител за компактно и достъпно по всяко време съдържание.

Форматът е подходящ за снимане на любителски документални филми.