Белите вина изместват червените от трапезата

beli i cherveni vina
Image: Udo Schröter

„Бяло вино, защо не си червено?” – този риторичен въпрос явно вече не е актуален, защото на трапезата все повече присъства кехлибарената напитка от грозде. Тенденцията е световна, според експертите от Агенцията по лозата и виното. Дори традиционни консуматори на вино като европейските страни, се ориентират към белите сортове.

Една от причините за тази тенденция вероятно е и отварянето на азиатските пазари за чужди вносители на вино. Български производители на вино също са в преговори за внос на наши вино в Китай. Високото качество на българското грозде, особено сегашната реколта и ниските цени, ще проправят път на нашето производство в Азия.

Ръстът в консумацията на бели вина се отразява и на лозовите насаждения, у нас 60 процента от тях са сортове бяло грозде.