Премиера на електронни учебници в бг училищата и доста въпросителни

elektronni uchebnici
Image: Sewanee: The University of…

Повече от 10 години след навлизането на електронната форма на обучение в училищата в САЩ, Западна Европа и някои държави от Азия, българските школа също ще ползват е-учебници. От 15 септември учителите ще могат да преподават с помощта на дигитални пособия на издателство Просвета. Електронните помагала са наречени Prosveta Libri Magici (Вълшебните книги).

Електронните учебници са идентични на печатните, които всяка година се одобряват от Министерството на образованието, младежта и науката. От тук идват и минусите на инициативата. Съдържанието, макар и показвано интерактивно, остава все така скучно, неразбираемо и обяснено с високопарни термини. Все пак издателство Просвета е допълнило съдържанието на традиционните хартиени учебници с фотоси, видео и аудио материали, както и интерактивни упражнения.

Електронните учебници би трябвало да са не само за учителите, но и за учениците. Това е и смисълът на дигиталното дистанционно обучение. То би спестило и доста средства на държавата, която всяка година осигурява безплатни учебници на стотици българчета на икономически необосновани цени, формирани от издателите. Все пак добрата новина е, че за следващата учебна година издателство „Просвета” ще допълни своите Libri Magici.