Колко устойчиви са „противоударните” часовници?

udaro ustoichiv mujki chasovnik
Image: zoonabar

Етикетът „противоудрен” качва нивото на всеки часовник. Малко хора знаят обаче, че производителите използват технологии, които защитават в различна степен часовника от удари и вибрации.

Де факто почти всички маркови ръчни часовници, които са на пазара, са защитени по някакъв начин от удари. Механичните часовници например, са разчетени да останат здрави при изпускане от метър височина върху дървен под. При този тип часовници, които са съставени от много миниатюрни и чупливи детайли, е защитена най-чувствителната част от механизма – балансът.

Аксесоарите с кварцов механизъм са по-устойчиви на удари и вибрации от механичните. Това е и причината спортните модели да са с кварцов механизъм.

Преди 30 години японската компания Касио създава специална линия Casio G-Shock. В основата на нейната концепция са трите десетки: 10 години живот на батерията без да е необходима подмяна; водоустойчивост 10 атмосфери; здравина при падане от височина 10 метра.

Противоударният ефект е постигнат с от една страна чрез дизайна на корпуса. Формата му отклонява челните удари и те се поемат от страничните части. Специално извита дъга защитава стъклото и бутоните. Използват се и материали, които смекчават вибрационните и ударните вълни. Механизмът вътре в корпуса също е защитен от допълнителни амортисьори към всеки елемент.