Топ функции в съвременните часовници с внушително минало

chasovnici
Image: jronaldlee

Марковите спортни часовници са оборудвани с много функции, които облекчават живота, полират имижда на притежателя си и са символ на лукс. Някои от тях обаче се използват векове, макар и в по-класически модификации.

Хронографът например съществува от векове. Думата хронограф има древногръцки произход и означава буквално „записване на времето”. В часовникарската индустрия тази функция е създадена, за да измерва максимално точно определени отрязъци от време.

Хронографът е бил изобретен през 18 век в Англия. Той е бил използван при спортни и конни състезания. През 1831 г. се ражда и часовник с вграден механизъм с две стрелки за секундите, за да отчита времето между старт и финал.Първите ръчни хронографи са създадени в началото на 20 век, а. първият автоматичен хронограф е разработен през 1947 г.

Вторият часови пояс също не е рожба на 20-век. През средните векове пътешествениците са ползвали морски хронометри, които са показвали часовото време в родината им.Първите джобни часовници с функция Double Temps са се появили преди повече от 150 години. По-късно с развитието на железопътния транспорт са станали хит и часовници с две стрелки за минутите – едната е показвала времето на дестинацията, от която е тръгнал влака, а другата – местното време. Днес часовниците с втори часови пояс са изключително удобни при пътувания в чужбина, когато местното време се различава от родното.