Как се става най-богатият писател на планетата?

James_Patterson
Image: Wikipedia

Американското списание „Форбс” обяви американския автор на трилъри Джеймс Патерсън за най-богатият писател на планетата през 2011 година. Това е втората титла за продуктивния романист, след като през 2011 година той също бе най-високоплатен в своята гилдия.

Богатството на Патерсън възлиза на 84 милиона долара. Защо високотиражни гении като Даниел Стийл и Стивън Кинг дишат праха на своя колега? Отговорът е: защото Джеймс Патерсън е предприемчив и отворен към новите тенденции. Той е изключително активен на пазара на електронни книги. Патерсън е първият писател в света, продал един милион копия от произведенията си в цифров формат. Наскоро най-големият ритейлър в интернет Amazon.com обяви, че за миналата година е продал повече цифрови, отколкото хартиени книги. И това е само началото на бума на е-книгите.

Ето причината приходите на Джеймс Патерсън да са почти два пъти повече, отколкото са постъпленията на втората в класацията на списание „Форбс” – авторката на любовни романи Даниел Стийл. На трето място в листата на най-богатите писатели е кралят на трилъра Стивън Кинг.

Патерсън се очертава като лидер в света на богатите писатели и през следващата година. Очаква се седемнадесет негови книги да бъдат издадени. Приходите от тях ще възлязат на 150 милиона долара.

Най-известните книги на Патерсън са “Целуни момичетата “Завръщането на паяка”, “Джак и Джил”, “Криеница”, “Среднощен клуб”, “Танцът на невестулката”. Много от тях са преведени и на български език.