Външното оценяване за 4 и 7 клас показва, че българският език и литературата са най-трудни

Седмокласниците от випуск 2010/2011 година показаха по-добри резултати по математика, отколкото по български език на националното външно оценяване, сочат анализите на Министерството на образованието, младежта и науката.

На матурите след седми клас по български език и литература има 375 двойки, а по математика – 193. Общият успех по математика е 4,02, а по БЕЛ – 3, 65. 69 седмокласници са получили максимален брой точки на матурите по математика, а само седем са отличниците по български език и литература.

Седмокласниците в страната се явиха на изпитите за национално външно оценяване в два модула. Първият бе по БЕЛ и математика, а вторият – преразказ и пет допълнителни задачи по математика. На преразказа най-добре са се представили учениците от София, Перник и в Габрово, а най-зле – в Търговище, Кърджали и в Шумен.

Предметът български език и литературата затруднява и четвъртокласниците. 14,1 точки е общият резултат, постигнат на матурите за четвърти клас. Четвъртокласниците имат най-висок успех в националното външно оценяване по “Човекът и природата” – 15,35 точки. На второ място по добро представяне на матурите за 4 клас е предметът “Човекът и обществото” с 14,63 точки. По математика са изкарали общо 13,74 точки.

Външното оценяване по БЕЛ за 4 клас бе от тестови въпроси и диктовка. Най-високите резултати са при “четенето с разбиране” и при отговорите, свързани с изучавани автори и творби. Най-зле са четвъртокласниците при прилагането на правила.

Резултатите от матурата за 4 клас по математика сочат най-високи знания при задачите с аритметични действия, а най-ниски – при геометричните задачи.