Седмицата на модата в Лондон очертава тенденциите в бижутата за сезона

Лятото настъпва предизвикателно, но бижутерийните дизайнери вече очертават тенденциите в украшенията и аксесоарите за следващия сезон есен-зима 2011/2012 г. Топ моделите се представят на започналата днес Седмица на модата в бижутата (6-12 юни 2011 г.) в Лондон.

Трендът на нарастващите през последните години цени на традиционните суровини за бижута, внесе разнообразие в материалите. Вече се наблюдава шарен калейдоскоп от цветове, текстури и теми с една единствена цел – бижутата да са достъпни за клиентите. Друга тенденция, свързана с икономическата несигурност, е носталгичният ретро дизайн. Споменът за спокойствието на 20 век става все по-настъпателен. Стиловете, около които гравитират есенно-зимните бижута, са Арт деко, романтиката на 50-те и поп-арта на 70-те години. Седмицата на модата в бижутата в Лондон излъчва сигнали, че барокът като стил се връща в дизайна на аксесоари и украшения. Колекциите включват романтични модели с инкрустрирани свитъци, спирали и флорални мотиви.

Използването на рециклирани или природни материали е в тон с вълната за социална отговорност на потребителите и бизнеса.

Размери, форми и теми в дизайна на бижутерията за сезон есен-зима 2011/2012

Есенно-зимните бижута ще изразяват индивидуалността и ще придават внушителен финал на външния вид. Както и през лятото на 2011 година, бижутата през есента и зимата ще са огромни и предизвикателни.
Пръстените, огърлиците и гривните са едри и цветни. Ще са на мода кубистични и неправилни геометрични форми. Многоредовите гривни, пръстени и синджири са основна тенденция в модата за бижута през есента и зимата. Така се открива възможност да използвате въображението си и да си създадете индивидуално бижу от няколко единични украшения. Гердани, колиета и огърлици под формата на ресни ще са хит. На мода ще са висящи обици до раменете.
Артистични скулптури с много ретроспективни влияния от модата и изкуството на 20 век ще диктуват дизайна на висулките, плочките и гривните.

Етно вълната ще бъде представена от природни материали с автентичен завършек като змийска кожа, пера, кост и зъби от животни. Религиозните и емоционални символи ще са широко застъпени в есенно-зимните колекции бижута – кръстове, черепи, сърца, ръце. Флоралните и анималистичните мотиви също запазват позиции и в есенно-зимните колекции бижута ще има много фигури на животни, листа, плодове.

Освен сребро, дизайнерите използват за изработката на бижута мед, бронз, алуминий. Чувствени текстилни материали като кадифе и сатен се съчетават с традиционни камъни и метали. Перлите ще са на почит. Камъните ще са едри като не е задължително да са фасетирани.