„Прекалено щастливите” хора умират млади

Хората, които още от деца са окачествявани като много жизнерадостни и усмихнати, умират по-млади от по-сдържаните си връстници, са установили учени от Университета в Йеил, цитирани от Дейли телеграф. Те са анализирали биографията на хора от 1920 година до наши дни. Резултатите от проучването са публикувани в списание Perspectives on Psychological Science.

„Прекомерно щастливите” хора са по-склонни да водят безгрижен живот, изпълнен с опасности и нездравословен избор, са установили изследователите. Жизнерадостният тип хора страдат по-често от умствени проблеми като биполярна депресия, която се изразява в редуване на неестествена веселост и отчаяние.

Да изглеждаш прекалено щастлив, особено в неподходящи моменти, може да ядоса околните и така се увеличава вероятността човек да бъде намразен или обиден от своите приятели и познати.

Изкуственото поддържане на настроението често кара хората да се чувстват още по-депресирани. Учените направили експеримент с доброволци, на които предложили да прочетат статия в списание, която дава съвети как хората да бъдат в добро настроение. Анкетираните били помолени да приложат препоръките, за да бъде установена тяхната ефективност. Например, един от съветите е гледането на приятен филм. Доброволците положили толкова усилия да се почувстват щастливи гледайки кино, че накрая на филма вече се чувствали излъгани.

Според един от авторите на изследването професор Джун Грубер, най-силният фактор за щастието са значимите социални връзки, а не парите, кариерата и славата. Това означава, че най-краткият път към доброто настроение е да спрем да се притесняваме за него, а да използваме енергията си в отношенията ни с близките хора.