Червеното вино и шоколадът подсилват мозъка според британски учени

Идеално извинение за чаша червено вино и блокче шоколад получават всички любители на гурме културата с резултатите от проучване на въздействието на гроздовата напитка и какаото. Полифенолите, които се съдържат в червеното вино и шоколада, ускоряват кръвообращението и притока на кислород към мозъка, а това повишава способностите за запаметяване и анализ. Паралелното консумиране на червено вино и шоколад пък усилвало ефекта им.

Проучването е направено от университета в Ню Касъл, Великобритания сред 75 доброволци. На всеки от тях било дадено веществото полифенол преди решаване на математически тест. След сканиране на мозъка им бил установен значително по-висок приток на кръв към мозъка. Това довело до по-прецизно и по-бързо попълване на правилни отговори.

Проучването е правено сред студенти, но предстоят по-задълбочени анализи на по-възрастни, при които кръвообращението става по-бавно и необходимостта от полифеноли е още по-голяма. Изследването е било представено пред годишната конференция на Британското психологическо общество в Глазгоу.