Магнитната бижутерия – митове и реалност

Магнитната бижутерия съдържа магнитни елементи. Смята се, че те са полезни за процесите в човешкото тяло и се препоръчват от много експерти в холистичната медицина. Ефектът обаче не е научно доказан, затова традиционните лекари се отнасят скептично към украшенията с магнити.

Учените отдавна не отричат електрическата природа на човешкото тяло – всяка клетка съдържа положителен електрически заряд. Магнетизмът е природно явление, той помага на клетките да съществуват в тяхната оптимална форма.

На тази база са и предположенията, че магнитното поле на специализираната бижутерия ускорява кръвообръщението и обогатява кръвта с кислород. Това всъщност са двата процеса, които помагат на тялото да се възстановява по-бързо и правят хората по-енергични и жизнени. Друго твърдение на терапевтите по алтернативна и окултна медицина е, че магнитната бижутерия помага за насочване на калция към счупени кости.

Магнитната бижутерия обхваща практически всички разновидности на украшенията за тяло: пръстени, гривни, висулки, колиета. Вложените материали също са различни: неодимови магнити; био керамични елеметни, които при допир с кожата излъчват инфрачервена светлина, бижута с германий.

Каквото и да изберем е добре да имаме предвид, че магнитите сами по себе си не лекуват, те биха могли само да помогнат на тялото да се възстановява. Плацебо или лек, не е ли все едно, когато магнитните бижута са с привлекателен дизайн.