Кандидатстването в гимназии и университети тази година ще е по нови правила

Министерството на образованието, младежта и науката планира да отмени гарантираните досега квоти за прием на момчета и момичета в гимназиите. Досега независимо от оценките, показани на приемните изпити, половината класирани бяха момичета, а другата – момчета. На практика момчета минаваха кандидат-гимназиалната надпревара много по-леко и с доста по-с нисък бал от момичетата.

Отпадането на квотите има плюсове и минуси. Отрицателният ефект се изразява най-вече в очакваното превръщане на гимназиите в „девически училища”, тъй като от години девойките показват по-високи резултати. Положителното е, че резултатите ще бъдат оценявани според знанията, а не според пола.

През април се очаква Министерството на образованието, младежта и науката да оповести планът за прием в гимназиите през 2011 година.

Нови правила вероятно ще има и за гимназистите, които ще кандидатстват за прием във висши училища. Образователното министерство планира да въведе допълнителни матури по избор. Те са различни от задължителните и ще бъдат на две нива. Задължителните матури са по български език и литература и по профилиращ предмет. В техникумите пък вторият зрелостен изпит е за придобиване на професионална квалификация. Очаква се допълнителните зрелостни изпити да улеснят учениците да кандидатстват в университет, който признава този вид изпити.