Стил на живот „назад към природата” може да пребори алергиите

Тези, които обвиняват храните, въздуха и международното положение за растящият брой алергии, трябва на първо място да се замислят за всекидневния начин на живот, който са водили от детската си възраст. Това е послание от последния доклад на Световната организация за борба с алергиите.

Оказва се, че критериите за качество на живот на съвременния човек са част от неговите проблеми. Непрекъснатото капсулиране в закрити помещения – молове, кина и заведения, както и ползването на кола до кварталния магазин, лишава човека от естествената му природна среда. Според алерголозите точно там се калява най-добре имунната система.

Наблюденията на лекарите сочат, че малчуганите, които са израснали повече в игри на открито, страдат много по-малко от алергии. Те по–често имат проблеми с вируси, което пък насочва имунната система към това, за което е създадена, а не към самата себе си, какъвто е случаят при алергиите.

Над милиард жители на Земята имат някакъв вид алергия. През последните три десетилетия някои форми като кожните алергии са се увеличили няколко пъти.